24 март е Световния ден за борба с туберкулозата. На тази

...
24 март е Световния ден за борба с туберкулозата. На тази
Коментари Харесай

Пулмолог: Все повече млади хора са засегнати от туберкулозата |

24 март е Световния ден за битка с туберкулозата. На тази дата през 1882 година немският микробиолог Робърт Кох открива бактерията на туберкулозата, което му носи и Нобелова премия. Ето какво споделя началникът на отделението по фтизиатрия към УМБАЛ „ Свети Георги ” доктор Веселин Давчев за признаците, диагностиката и лекуването на заболяването.

Казвате, че туберкулозата се „ крие ”, по какъв начин може да бъде " открита "?  

Това е коварството на туберкулозата. Когато човек се болести от инфекциозно заболяване, доста бързо стартира боледуването. При туберкулозата е нескончаем по този начин нареченият инкубационен интервал. Може да имате заразяване в ранна детска възраст, да сте се заразили преди години, а да боледувате в този миг или в преклонна възраст. Това е по този начин, тъй като туберкулозните бактерии имат някои качества, които ги вършат приспособими към средата и се ”крият ” на разнообразни места в организма. Това положение дефинираме като латентна туберкулоза.

Тоест за хората, съществува огромна възможност при стичане на неподходящи условия за живот да развият дейна туберкулоза. Упорито работим и за уточняване за разпространяването на латентната туберкулоза. Имаме специфични отчетни форми, следим ги, организираме химиопрофилактика, където е належащо. Латентната форма на туберкулоза е забавна и тя става все по-актуална, тъй като се оказва, че някои лекувания в медицината водят до увеличение на тези пациенти – кортикостероидно, имуносуперсивно, биологично и така нататък

Кои са рисковите групи?

Който е имал контакт с болен, би трябвало да бъде изключително деликатен и да се следи най-малко в 1-2-годишен период. Ако сте имали контакт с туберкулоза преди 2 седмици, през днешния ден проучванията могат да не демонстрират нищо. Защото бактерията попада в организма, само че на нея ѝ трябват сред 4 и 8 седмици да провокира промени в организма. Затова би трябвало да дойдат още веднъж на обзор. Ако някой е боледувал в предишното, би трябвало да бъде изключително деликатен, когато има продължителни белодробни и общи недоволства.

Рискова група са някои заболели с автоимунни и имунодепресивни положения - ревматоиден артрит, псориазис, цирозен колит, неопластични болести и други. Тези пациенти нормално се постанова да получават продължителна терапия с кортикостероиди, имуносупресори, биологични сътрудници. Под риск са и ХИВ позитивните, пациентите с органна трансплантация, диабетиците, пациентите с хронична бъбречна непълнота. Към групата прибавяме и алкохолици, наркомани, хора, живеещи в неприятни битови условия, бежански лагери, старешки домове, ромски махали, пандизчии.

Какви са признаците?

Оплакванията са кашлица, храчки, кръвохрак, бодежи в гърдите, зной. Общите недоволства са температура, нощно изпотяване, липса на вкус, намаляване на тегло, следобедна изнемощялост.

Изключително значима е продължителността на недоволство . Например пневмонията е заболяване, което се развива за 2-3 дни, а във всички останали случаи, когато недоволството трае над 2-3 месеци би трябвало да се разисква туберкулоза.

Обикновено, когато някой има дълготрайни белодробни недоволства и се окаже, че е имал контакт с туберкулозно заболели или има съпътстващи болести, като диабет задължително би трябвало да бъде прегледан от експерт.

Какво е лекуването?

Приема се композиция от препарати към 2-3 месеца интензивно. След това, още 3-6 месеца, според от положението, има поддържащо лекуване. Обикновено с два медикамента.

Туберкулозата е продължително заболяване – в първите месеци се лекува сполучливо с препарати, само че в доста случаи остават отпадъчни промени, за което е нужна систематична многогодишна физическа и дихателна рехабилиитация. Затова лечението е сложно. Хората, прекарали туберкулоза, би трябвало да имат привички за спорт, хранене, отмора, с което да си оказват помощ да са здрави цялостен живот.

Всяка година на този ден доктор Веселин Давчев и неговият екип провеждат Ден на отворените порти. Провеждат се прегледи, правят се епидемологични проучвания, прави се Манту. Статистиката демонстрира, че през 2021 година през кабинетите за надзор на туберкулозата са минали 3296 пациента, от които с диагностицирана и лекувана в отделението туберкулоза  са 80. През месеците януари и февруари на 2022 година диагностицираните с туберкулоза пациенти са 19 души. Диагностицираните с латентна туберкулозна зараза за същия интервал са 130.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР